INDEPENDENCIA AUTONOMIA TOLERANCIA IGUALTAT

El títol d’aquest article no es refereix a qüestions polítiques sinó a l’ agravi comparatiu que vergonyosament encara persisteix a la majoria de societats suposadament modernes pel que fa a les condicions de manca d’igualtat d’oportunitats i possibilitats amb les que dissortadament encara s’han d’enfrontar diariament aquelles persones que pateixen algún tipus de disfuncionalitat.

La conceptualització del mot normalitat en el context social de les prestacions que el cos humà pot desenvolupar amb assiduitat i de forma fàcil resulta paradoxal, poc escaient i fins i tot poc coherent quan s’aplica de forma hol.lística sense diversificar aptituds i capacitats. Diferències de talla, mobilitat o percepció poden així dificultar, limitar o vetar l’accés a determinats àmbits (transport, feina, vivenda...)

Si ja és inadmissible que en ple segle XXI encara romanguin impediments arquitectònics a la majoria d’elements urbans de pobles i ciutats que dificulten la mobilitat, especialment a aquells individus amb limitació de la mateixa (voreres elevades, massa estretes o inclinades que impossibiliten que hom amb cadira de rodes, caminador o altres elements d’ajut a la mobilitat pugui circular-hi) encara ho és més que no hi hagi una veritable consciència social sobre el tema.

Seria recomanable que, ja de ben petits, ensenyéssim els nostres fills el que representa no tenir opció a disposar de les mateixes alternatives de que disposa un altre individu per raó de la pròpia condició física. I en aquest mot incloem tant problemes psicomotrius o derivats d’una mobilitat reduïda o limitada com els donats per raó de mesura, edat, pes o gènere.

La mala utilització del concepte de normalitat -essent generalment aplicat de manera errònia a allò que és més habitual- discrimina, estigmatitza i margina aquells individus que per raó de la seva condició en queden exclosos, incrementant les dificultats que aquests tenen per assolir l’estadi d’autonomia desitjat, condicionant les oportunitats a que podrà accedir l’individu per raó de la seva circumstància.

Accions aparentment senzilles com caminar, pujar escales, creuar un carrer o alimentar-se sense ajut no són així per a tothom. Per a moltes persones representen un esforç i un obstacle, sovint insuperable. Les limitacions a què aquestes persones s’han d’afrontar en el seu dia a dia comporten una sobrecàrrega emocional important que pot generar frustració i esdevenir font d’ estrès psicològic i de patologia mental. 

Què passaria si ens llevessim un dia sense la capacitat d’autonomia a que estem acostumats? Si ens manqués la mobilitat de les cames per desplaçar-nos a anar a cercar un vas d’aigua. Si perdessim el sentit de la vista que ens permet reconèixer i preveure perills abans de creuar un carrer? Si ens desaparegués el sentit d’orientació que ens permet ubicar-nos i ens trobessim perduts a la nostra pròpia cambra? Si les paraules perdessin el sentit i només fossim capaços de sentir però no d’ entendre? Pensem-hi. Podem fer uns petits experiments per fer-nos una petita idea del que seria la nostra vida sense els recursos que utilitzem, sense ni adonar-nos-en centenars de vegades al dia: Tanquem els ulls i provem de fer una acció aparentment tan fàcil com posar aigua en un vas i beure. No resulta tan senzill. Encara amb els ulls tancats, romanguem dempeus i mirem de caminar unes passes en línea recta sense desequilibrar-nos. El sentit de l’equilibri, molt lligat al visual, es desorienta amb facilitat sense referents visuals per poder mesurar distàncies ni preveure obstacles. I encara un altre: obrim la finestra i tanquem els ulls: seríem capaços de distingir a quina distància passa un cotxe o borda un gos? Els nostres sentits s’interconnecten i s’ajuden per obtenir una informació el més precisa i fiable possible, de manera que el que sentim, el que veiem, olorem o toquem, ens aporta una informació parcial que, un cop combinada i integrada pel cervell, ens permet mouen’s amb desimboltura i rapidesa en el nostre entorn. Però i si no fos així? I si ens manqués alguna de les capacitats considerats com a indispensables per aquest fi? Dediquem una estona a pensar en què passaria, com ens sentiríem i què podríem fer per canviar-ho.

Las capacitats humanes són diverses y versàtils, comunes a toda l’ espècie i d’expressió extremadament variable. Discriminar els altres per aquesta causa representa no només un pas enrere de la nostra humanitat sinó també un retrocés en la capacitat empática i de raciocini característiques la nostra espècie. No tot canvi requereix de grandes esforços o inversions. Podem aportar en nuestre granet de sorra. De nosaltres depèn.

 

INDEPENDENCIA AUTONOMIA TOLERANCIA IGUALDAD

No nos referiremos en este artículo a cuestiones de índole política aunque a primera vista así podría parecerlo, sino al vergonzoso agravio comparativo que todavía persiste en la mayoría de sociedades mal llamadas avanzadas que sin embargo permiten desventajas y desigualdades a las que deben enfrentarse diariamente las personas que poseen algún tipo de disfuncionalidad.

La errónea conceptualización de la palabra normalidad en aquellas prestaciones que el cuerpo humano es capaz de desarrollar con asiduidad y facilidad resulta paradójica e inconveniente aplicada de forma holística y sin tener en cuenta las diferentes aptitudes y capacidades de cada individuo. A consecuencia de este desaguisado, diferencias de talla, movilidad o percepción dificultarán, limitarán o definitivamente vetarán el acceso a una multitud de ámbitos (transporte, trabajo, vivienda...)

Si ya es inadmisible que bien superados los albores del siglo XXI persistan todavía multitud de elementos arquitectónicos que representan un obstáculo a la movilidad de muchas personas en pueblos y ciudades a lo largo y ancho de nuestra geografía, esta circunstancia se agrava a la sazón al hacerse evidente una flagrante falta de conciencia social sobre el tema.

Sería muy recomendable que cuando son pequeños enseñáramos a nuestros hijos que en nuestras sociedades modernas no todo el mundo tiene acceso a las mismas opciones y ventajas por mor de su condición física, situación en la que incluímos tanto a aquellas personas con problemas psicomotrices o derivadas de una movilidad reducida como los acontecidos por razón de peso, talla, género o edad.

El mal uso del término normalidad -siendo éste generalmente empleado como aquello que se observa de forma más habitual- no hace sino discriminar, estigmatizar y marginar a aquellos individuos que no se hallan incluídos dentro de sus parámetros, aumentando si cabe sus ya de por sí arduas dificultades para alcanzar la tan deseada autonomía personal, condicionando de este modo las oportunidades a las que tendrán acceso a su estado físico.

Acciones aparentemente simples como andar, subir escaleras, alimentarse sin ayuda o cruzar la calle no son sencillas para todo el mundo. Para muchas personas son dificultosas y requieren de un esfuerzo adicional a veces más allá de su alcance. Las limitaciones a que esas personas deben enfrentarse diariamente suponen una sobrecarga emocional importante, siendo fuente de frustración, estrés e inestabilidad pudiendo requerir de ayuda especializada.

Hemos pensado alguna vez en lo que ocurriría si nos despertáramos careciendo de alguna de las habilidades que nos son propias? Si careciéramos de la capacidad de autonomía a que estamos habituados. Si no pudiéramos siquiera desplazarnos, o servirnos un vaso de agua. Si nos faltara el sentido de la vista que nos permite cruzar una calle preveyendo los peligros o nos fallara la orientación para ubicarnos. Si oyésemos palabras pero éstas se nos representaran carentes de significado. Sencillos experimentos nos proporcionarán una pista sobre cómo nos sentiríamos sin poder echar mano de los recurso que usamos centenares de veces diariamente, haciendo que nos demos cuenta de cuán imprescindibles son. Cerremos los ojos y probemos a echar agua en un vaso y a beber de él sin emplear la visión. No resulta tan fácil. Todavía con los ojos cerrados, pongámonos de pie y probemos a dar unos pasos en línea recta sin perder el equilibrio. El sentido del equilibrio, ligado íntimamente al de la vista, se desorienta con facilidad al no obtener referentes visuales para establecer distancias y preveer obstáculos. Todavía una última prueba: cerremos los ojos y abramos una ventana. Seríamos capaces de acertar a qué distancia circula un automóbil o dilucidar la ubicación en la que oímos ladrar a un perro? Nuestros sentidos interconectan y se ayudan para obtener una información lo más precisa y fiable posible. De modo que lo que oímos, olemos o tocamos nos aporta una información parcial que integrada y combinada por el cerebro nos permite movernos con rapidez y desenvoltura por nuestro entorno. Cuando este sistema se desestabiliza porque alguna de sus partes se ve mermada en su función nos hallamos indefensos frente a un mundo que no está pensado para nosotros. Reflexionemos sobre ésto y sobre cómo nos sentiríamos en una situación semejante. 

Las capacidades humanas son diversas y versátiles, comunes a toda la especie y sin embargo extremadamente variables en su expresión. Discriminar a nuestros semejantes por su causa representa no sólo un paso atrás de nuestra humanidad sino también un retroceso en aquello que dota de la misma a nuestra especie: su capacidad empática y de raciocinio. No todo cambio requiere de grandes esfuerzos o inversiones. Podemos añadir nuestro grano de arena. Depende de nosotros mismos.

INDEPENDENCE TOLERANCE EQUALITY

The title of this article does not refer to political issues but to the comparative grievance that shamefully still persists in most supposedly modern societies in terms of the conditions of unequal opportunities and possibilities with which unfortunately still those who suffer from some type of dysfunction must be confronted daily.

The conceptualization of the word normality in the social context of the benefits that the human body can develop assiduously and easily is paradoxical, inappropriate and even inconsistent when applied holistically without diversifying skills and abilities. Differences in size, mobility or perception can thus make it difficult, limit or veto access to certain areas (transport, work, housing ...)

It is inadmissible that in the XIX century there are still architectural impediments to most urban elements of towns and cities that hinder mobility, especially to those individuals with limited mobility (high, too narrow or sloping sidewalks that make it impossible to with a wheelchair, walker or other mobility aids can circulate in it). Moreover, there is no true social awareness on the subject.

It would be advisable for us, from a very young age, to teach our children what does it means not even have the option of getting the same alternatives that another individual has because of their physical condition. And in this word we include both psychomotor problems or those arising from reduced or limited mobility and those given due to size, age, weight or gender.

The misuse of the concept of normality - being generally and erroneously applied to what is most common - discriminates, stigmatizes and marginalizes those individuals who due to their condition are excluded, increasing the difficulties they already have to reach the stage of desired autonomy, conditioning the opportunities to which the individual will be able to accede by reason of his circumstance. 

Seemingly simple actions like walking, climbing stairs, crossing a street, or feeding without help are not for everyone. For many people they represent an effort and an obstacle, often insurmountable.The limitations that these people have to face in their day to day life lead to significant emotional overload that can lead to frustration and become a source of psychological stress and mental illness.

 

What would happen if one day you woke up without the autonomy we are used to? If you lack the mobility of our legs to walk to get a simple glass of water. Should you lose our sense of sight that allows you to recognize and anticipate dangers before crossing a street? What would you do if the sense of direction that allows you to ubicate yourself and do not get lost in your own room would disappear? What would you do if words lost their meaning and you were only able to hear them but not understand what they mean? Let's think about it. We can do a few experiments to get a small idea of ​​what our life would be like without the resources we are used to have, without even realizing it hundreds of times a day: Close your eyes and try to do an action seemingly as easy as put water in a glass and drink. It's not that simple. Still with your eyes closed, stand up and try to walk a few steps in a straight line without loosing balance. The sense of balance, closely linked to the visual one, is easily disoriented when not receiving visual references, distances to measure or obstacles to anticipate to. And yet another exercise: open the window and close your eyes: would you be able to distinguish at what distance is a car or a dog barks? Our senses interconnect and help each other to obtain information as accurate and reliable as possible, so what we feel, see, smell or touch, provides us with partial information that, once combined and integrated by the brain allows us to move smoothly and quickly in our environment. But what would happen that would not work? If we lacked some of the essential skills for this purpose? Take a moment to think about it, how we would feel, and what can we do to change it.

Human abilities are diverse and versatile, common to the whole species and extremely variable in their expression. Discriminating others for this cause represents not only a step back in what makes us humans but also a setback in the empathic and reasoning capacity characteristic of our species. Not all the changes require a great effort or investment. Each one of us can do one’s bit. It depends on us.