Obsessions i compulsions

A vegades l'ansietat es manifesta en forma de pensaments persistents i incòmodes, idees intrusives, repetitives, absurdes i molestes que penetren en la ment i no la deixen descansar, afectant de tal manera la vida de qui les pateix que fins i tot pot deixar de realitzar determinades activitats per tal d'evitar-les. La sensació de no tenir repòs genera un estat de desassossec i de modificació de la normalitat que pot portar a patir veritables alteracions perceptives.

N'hi ha de molts tipus (per la neteja, l'ordre, el menjar,...) i en totes elles qui les pateix té una sensació de descontrol de la seva vida que el trasbalsa profundament, sentint sovint la necessitat de fer certes conductes per contrarrestar-les, en va. Poden passar-se hores comprovant , rentant o endreçant amb la consegüent interferència a la vida diària, que es veu molt limitada. La consciència d'aquest problema i la incomprensió social fan sovint que s'amagui, fet que no fa sinó empitjorar l'angoixa.

Per això és bàsic el seguiment d'unes pautes terapèutiques específiques que proporciona el psiquiatre i la implicació del pacient en el compliment de les mateixes.