Depressió

Depressió

Moltes situacions vitals ocasionen tristesa i desànim; tots en alguna ocasió ens hem sentit pesarosos o ensopits per algun motiu. Amb tot, aquests periodes de deseperança acaben al cap d'un temps i tornem a sentir-nos bé. Però hi ha casos en que la tristesa s'instal.la en la nostra vida de forma permanent, traient-nos les ganes de tot i fent-nos perdre l'interès per la feina, la família, els amics i la pròpia vida. Tot es fa una muntanya, la realitat ens ultrapassa, ens sentim incapaços d'afrontar situacions que normalment no suposarien un problema; sentim com si fossim al fons d'un pou...què ens està passant?

Hom podria pensar que estar deprimit i estar trist són una mateixa cosa i que, conseqüentment, identificar una depressió és una tasca fàcil ja que sempre comença de la mateixa manera, però no és així. A diferència d'altres malalties, la depressió pot manifestar-se mitjançant símptomes molt diversos que van des de la tristesa i pèrdua de la il.lusió i de la capacitat de gaudir de la vida a canvis en la gana i el son, molèsties físiques, cansament)o irritabilitat. El dia a dia esdevé feixuc i voldria passar-se tot al llit, sense estar-s'hi tampoc bé. Apareix o s'accentúa pessimisme vital i a vegades sorgeixen idees de culpabilitat, de mort o de fer-se mal.

Hi ha depressions de molts tipus i gravetat, i poden encobrir altres malalties. Per això és essencial que el diagnòstic i el tractament, que ha de fer el psiquiatra, comencin com abans millor, doncs com més temps es deixi evolucionar el procés sense tractar més es perllonga el sofriment del malalt i pot cronificar-se o dur al suïcidi. Sovint ni la pròpia persona ni els familiars arriben a adonar-se de la gravetat del problema, atribuint el mal humor, l'insomni o la desgana a una manca d'empenta. Amb un tractament adequat i a temps, les expectatives canvien radicalment.

 

Depresión

 

Muchas situaciones vitales ocasionan tristeza y desánimo; todos en ocasiones nos hemos sentido apesadumbrados o alicaídos por algún motivo. Con todo, estos periodos de desesperanza terminan al cabo de un tiempo y volvemos a sentirnos bien. Pero hay casos en los que la tristeza se instala en nuestra vida de forma permanente, quitándonos las ganas de todo y haciéndonos perder el interés por el trabajo, los amigos y la propia vida. Todo se hace una montaña, la realidad nos sobrepasa, nos sentimos incapaces de afrontar situaciones que normalmente no serían mayor problema; sentimos que estamos en el fondo de un pozo del que no podemos salir...¿qué nos está pasando?

Hay quien cree que estar deprimido y estar triste es lo mismo y que, por consiguiente, identificar una depresión es tarea fácil, puesto que siempre eclosiona de igual modo, pero no es así. A diferencia de otras enfermedades la depresión puede manifestarse mediante síntomas muy diversos que van de tristeza y pérdida de ilusiones y de la capacidad de disfrutar de la vida a cambios en el apetito y sueño, malestar físico o irritabilidad. Se desea desaparecer y aparece o se acentúa un pesimismo vital que puede llevar a ideas de culpa y muerte.

Hay depresiones de muchos tipos y gravedad, pudiendo encubrir otras enfermedades. Por eso es esencial que el diagnóstico y el tratamiento, que debe hacer el médico psiquiatra, se realice cuanto antes, pues como más tiempo evolucione la enfermedad sin tratamiento, más se prolonga el sufrimiento y puede cronificarse o conducir al suicidio. Frecuentemente, ni la propia persona ni la familia se dan cuenta de la gravedad de la situación, atribuyendo erróneamente el mal humor, el trastorno del sueño o la desgana a simple cansancio o desmotivación. Con un tratamiento adecuado y a tiempo, las expectativas cambian radicalmente.

 

Depression

 

Many life events do cause sadness and sorrow; everyone of us has sometimes felt low, beaten or discouraged by some reason. Those low-spirited periods come to an end and then we recover and feel good again. But in some other cases, an uneasy feeling of sadness becomes installed in our life in a permanent way, taking away the desire of living and doing things, loosing interest in life, work and friends. We feel unable to face the world.

Depression and sadness are completely different things. A depression can not only made its debut as sadness but also in a wide range of different symptoms such as changes in appetite or sleep, physical discomfort, irascibility, disinterest in life. Guilt feelings and self-destruction ideas may appear.

There are many kinds of depression, sometimes masking other illnesses. This makes essential an early diagnoses and treatment by a psychiatrist, because an untreated depression can chronify or may in some cases lead to suicide. Sometimes both the patient and his/her relatives don´t realize the severity of the illness, considering it a result of stress. But with an adequate treatment a notorious change may happen.